Az emberek

A koronavírus fertőzéssel kapcsolatosan sok élmény ért szinte mindenkit. Sokan gondoltuk úgy, amikor Kínából érkező felvételeket nézegettük, hogy ez egy újabb távol keleti valami lokális vírusfertőzés. Aztán nem akart elmúlni. Aztán néztük a beteg embereket, ahogyan összeesnek az utcán és egész egyszerűen meghalnak. Aztán néztük, hogy ebből egyre több van és már a halottakat is egyre nehezebb összeszedni, mert olyan sok van. Aztán azt gondoltuk, hogy ez az eset ott is marad. Nem így történt! Pár hónap elteltével ismét egy sokkoló látvány tárult elénk, ami emlékeztetett minket az ember és a társadalmi és gazdasági berendezkedésünk sérülékenységére. Olasz hadsereg közel húsz tehergépjárművéből álló konvoját mutatta a televízió. Nagyon sok koporsót szállítottak át egyik helyről a másikra. Az ok, hogy ilyen tömegesen szállítottak halottakat, egyszerű és egyben borzasztó volt. Annyi halott volt, hogy az addig használt krematórium, egész egyszerűen nem bírta ellátni feladatát. Így került sor a tömeges átszállításra. Mind ez éjszaka, lakott területen történt, a lakosság szemeláttára.

Addig is hallottunk adatokat a halálozásokról, de minket magyarokat, nem igazán rémisztették meg a különböző diagramok. Viszont a koporsó konvoj bemutatása sok emberben keltett félelmet.

Kis idő elteltével itt is megjelent a vírus. Elindult a társadalmi, politikai és az emberek közötti személyes vita, a társadalom szinte minden szegmensében. Valaki már a járvány bejelentése előtt hordott maszkot és gumikesztyűt, valaki még most se. Hiába, bajban mutatkozik meg az emberi butaság és nagyság mértéke egyaránt! A rendszerváltás óta igyekszem a lehető legtöbbet segíteni embertársaimon. Elsősorban a szegényebbeken vagy azokon próbáltam segíteni, akiknek nincs annyi lehetőségük „felállni”, mint egy átlag magyarnak. Ebben a tevékenységemben nagy lökést adott, hogy az emberek megválasztottak maguk közül képviselőjüknek. Nekem a képviselőség nem a hatalom gyakorlását jelenti, hanem eszközt jelent a mások megsegítésében. A járvánnyal kapcsolatosan sincs ez másképpen. Hogy minél kevesebb idős embertársam menjen ki az utcára sokaknak mentem el a postára, gyógyszertárba, boltba, zöldségesbe, stb. Miután városi szinten is szervezetté vált az idősek és rászorulók ellátása, jelentősen visszaesett az ad hoc jellegű segítségnyújtás. Ezért így is van mit tenni, hiszen az alapvető feladatokat el kell végezni. Önkéntes munkám elvégzése során sokat tapasztaltam a már említett felelőtlenség és önfeláldozás terén egyaránt. Érdekesek az emberek és még meg is tudom érteni Őket. Az emberek nagy része még nem élt át „háborús” helyzetet, és ez így is van rendjén! Ez egy emóciónális (érzelmi) tapasztalás, amit nem lehet katedráról vagy a tévéből elmagyarázni. Sajnos azt kell mondjam, hogy, azok akik komolytanul veszik ezt a vírusfertőzést, addig amíg nem lesz személyes tapasztalása a vírus következményeivel kapcsolatban, nem fogják komolyan venni ezt a járványt. 

Ha durvábban kellene fogalmaznom: „Amíg a rokont, szomszédot vagy ismerőst nem viszik el letakarva, addig úgy sem hiszi el a valóságot!”

Nagyon remélem, hogy eddig azért nem jutunk el!

Néhány érdekesség a koronavírussal kapcsolatosan!

Természeti törvény!
Minden természetes méregnek, vírusnak, baktériumnak vagy gombának a természetben meg van a természetes ellenszere, ellenfele. Például a mérgező százlábút csak egy adott rágcsáló tudja megenni, mert arra nem hat annak mérge. A koronavírusnak nincs természetes ellenfele, ezért is kell mesterségesen kifejleszteni. Ergo: nem természetes.

Világgazdaság Kínában a víruskutatásokkal kapcsolatos intézmények katonai ellenőrzés és finanszírozásban tevékenykednek. Kínában minden ilyen labor szigeten van, kivétel ez alól a Hunan tartományban található labor, ami a szárazföldön van. Milyen érdekes?! Pont itt, ebben a tartományban szabadul el a vírus? Tegyük fel, hogy a világot uraló és továbbra is uralni kívánó Wall Street vissza akarná fogni a kínai, orosz és az európai gazdaságot. Az európai gazdasággal nincs dolga, hiszen nekünk is itt van a vírus és a migrációs probléma. Kína már nagyobb falat. Azt tudják, hogy az amerikai dollárt egy olyan cég gyártja, ami többségében kínai kézben van? Szóval Kína! A kínai gazdaság, ellentétben az orosszal, nyersanyag hiányos. Kína gazdasága versenyképes munkaerejéből tartja fenn magát. Az orosz gazdaság meg az olajra és egyéb nyersanyagra épül. Na most a járvány beköszöntével mi is történt? Az olaj ára nagyon lement, ezzel az orosz gazdaság visszaesett. Kína meg nem képes olyan ütemben kereskedni, mint ahogyan szeretne, mert csökken a kereslet a munkája iránt és a termékeiket sem vásároljak nagyütemben, mert a vásárlóerő is csökken. 

Ez egy puskapor nélküli gazdasági háború, aminek egyébként lehet egy háborús helyzet a következménye.

A világgazdaság újrafelosztása zajlik. Hogy ez mind megvalósuljon (illetve most éppen ez történik) mit tenne a Wall Street, illetve az azt irányítók? Kifejlesztene egy nem természetes vírust, elvinné és szabadon engedné egy olyan kínai területen, ahol az egyetlen szárazföldi víruskutató intézet van, majd várna? Talán az sem véletlen történt egy fél évvel ezelőtt, hogy az amerikai vezető gazdasági erők, bejelentették, hogy az olaj helyett újra az aranyalapú dollárra szeretnének visszatérni. Tessék megnézni az olaj és az arany árát a világpiacon, 4-5 hónappal ezelőtt és a mostanival hasonlítsák össze. De egyetlen egy dolgot a mindenkori gazdasági vagy vezető hatalom, mindig figyelmen kívül hagy. Az orosz és a kínai nép erejét. Nem az orosz vagy a kínai kormányzatról van szó, hanem magáról az emberekről. Ezt a tényt nagyon sokan nem vették figyelembe: a tatárok, német lovagrend, Napóleon, japánok és Adolf Hitler. Ezek a népek a legnagyobb nyomorban is tudnak teljesíteni. Méltatlanul becsülik alá ezeket a népeket. Az oroszok még jószerivel hozzá sem nyúltak az Ural mögötti területhez (pl: Szibéria), ahol iszonyatos mennyiségű arany, olaj, gyémánt és egyéb nyersanyag van. Csak eddig még gazdaságtalan volt azok kibányászása. „A Kárpát-medence megvéd a vírustól!” Nos, ez az elmélet vagy hiedelem csak részben igaz! Magyarország is a Kárpát-medencében van, és valóban lassabban terjed a vírus mint máshol. Ennek azért nem földrajzi okai vannak. Magyarországon az ötvenes évek óta egyedülálló oltási rendszere van. A világszinten is kiemelkedő oltási rendszerünknek köszönhetően lassabban és relatíve kevesebb áldozattal jár a koronavírus terjedése, de ez ne legyen ok a felelőtlen életvitelre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük