A tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége.
Battai Tokány

Hozzávalók
1kg sertéscomb, pulyka-, vagy csirkemell,
10dkg füstölt szalonna,
5dkg zsiradék vagy 0,5dl olaj,
1dl tejszín,
2dl tejföl,
1dl száraz fehérbor,
2 fej vöröshagyma,
1 fej fokhagyma,
Fél citrom,
1 evőkanál mustár,
1db paradicsom,
1db paprika (lehet erős is),
20dkg gomba,
0,5kg krumpli,
5dkg liszt,
3db babérlevél,
1 kávéskanál őrölt bors,
1 kávéskanál majoránna,
3 kávéskanál tárkony.
Elkészítése
A füstölt szalonnát aprókockára vágjuk, majd kevés zsiradékon zsírjára pirítjuk. A kockára vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk majd a paprikát és a paradicsomot is megfonnyasztjuk. A csíkokra vágott húst és az apróra összevágott vagy összenyomott fokhagymát beletesszük az edénybe, és sütni kezdjük. Ha igényli, kevés vizet önthetünk alá! Ízlés szerint fűszerezünk sóval, borssal, babérlevéllel, majoránnával és kevés tárkonnyal. Amikor a hús már félig kész, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, majd annyi vízzel felöntjük, hogy megfőjön. Amennyiben pulyka-, vagy csirkemellel dolgozunk a krumplit előfőzve, kell az ételhez hozzáadni! Hozzáadhatjuk a felszeletelt gombát, a mustárt és egy fél citrom levét, majd a tejszínt és elkeverjük. Kicsit főni hagyjuk az ételt és hozzáadjuk a száraz fehérbort. A tejfölünket és egy kevés lisztet összekeverünk és behabarjuk az ételünket és készre főzzük.
A tokányt ellehet készíteni burgonya nélkül is, de akkor zöldkörettel érdemes fogyasztani.
Tokányunkat pékáruval és salátával ajánlom a figyelmükbe!