Ez a recept az eredeti salátát mutatja be. Tudtátok, hogy a Cézár saláta nem is Olasz étel, hanem Mexikói?
Cézár saláta
Hozzávalók
A krutonhoz
- 1-2 szelet kenyér
- 1 ág rozmaring
- 1 ág kakukkfű
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
Az öntethez
- 3 db tojássárgája
- 1 tk mustár
- 1 mk fehér bors
- 1 db citrom
- 6 ek olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek reszelt parmezán
- ½ ek Worcester szósz
- Só
A csirkéhez
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1 ek olaj
- 25 g vaj
- só
- bors
A salátához
- 1 fej római saláta
- extra szűz olívaolaj
- 25 g parmezán
Elkészítése
Így csinálj tökéletes krutont: a kenyérszeletek héját levágjuk és a belezetet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a fokhagymát, a rozmaringágat és a kakukkfüvet is. Pár másodperc után a kenyérkockákat is beletesszük a serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk és folyton rázogatva alaposan lepirítjuk. A kenyérkockák hamar átveszik a fokhagyma és a zöldfűszerek ízét, a hőtől pedig ropogósak lesznek.
Cézár-öntet: A tojássárgáját a mustárral alaposan elkeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6 evőkanál olajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy szép krémes állagot kapjunk. Egy gerezd fokhagymát sóval mozsárban össze zúzunk és ezt, valamint a fehér borsot és 1 evőkanál reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belenyomjuk fél citrom levét és összekeverjük, hogy egy világosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk. A legvégén Worcester szósszal és kevés sóval ízesítjük.
Csirkemell: Sóval és borssal fűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával kérget sütünk rá mindkét oldalán. Levesszük a gázt, és kis vajat dobunk a csirke mellé és ezzel pirítjuk-locsolgatjuk még 1 percig. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sütjük készre, hogy jó szaftos maradjon. Tálalásig félretesszük pihenni.
Rakjuk össze a salátát: A római salátát leveleire szedjük, áleöblítjük és leitatjuk a levelekről a nedvességet. hozzáadjuk a salátaöntetet, rátesszük a felszeletelt csirkemellet, hozzáadjuk a fűszeres krutonnt, parmezán sajtot reszelünk a tetejére, meglocsoljuk kevés igazán jóféle olívaolajjal, végül egy kis fekete borsot törünk rá.