Cézár saláta

Ez a recept az eredeti salátát mutatja be. Tudtátok, hogy a Cézár saláta nem is Olasz étel, hanem Mexikói?

Cézár saláta

Cézár saláta

Hozzávalók

A krutonhoz

  • 1-2 szelet kenyér
  • 1 ág rozmaring
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma

Az öntethez

  • 3 db tojássárgája
  • 1 tk mustár
  • 1 mk fehér bors
  • 1 db citrom
  • 6 ek olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek reszelt parmezán
  • ½ ek Worcester szósz

A csirkéhez

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 ek olaj
  • 25 g vaj
  • bors

A salátához

  • 1 fej római saláta
  • extra szűz olívaolaj
  • 25 g parmezán

Elkészítése

Így csinálj tökéletes krutont: a kenyérszeletek héját levágjuk és a belezetet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a fokhagymát, a rozmaringágat és a kakukkfüvet is. Pár másodperc után a kenyérkockákat is beletesszük a serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk és folyton rázogatva alaposan lepirítjuk. A kenyérkockák hamar átveszik a fokhagyma és a zöldfűszerek ízét, a hőtől pedig ropogósak lesznek.
Cézár-öntet: A tojássárgáját a mustárral alaposan elkeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6 evőkanál olajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy szép krémes állagot kapjunk. Egy gerezd fokhagymát sóval mozsárban össze zúzunk és ezt, valamint a fehér borsot és 1 evőkanál reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belenyomjuk fél citrom levét és összekeverjük, hogy egy világosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk. A legvégén Worcester szósszal és kevés sóval ízesítjük.
Csirkemell: Sóval és borssal fűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával kérget sütünk rá mindkét oldalán. Levesszük a gázt, és kis vajat dobunk a csirke mellé és ezzel pirítjuk-locsolgatjuk még 1 percig. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sütjük készre, hogy jó szaftos maradjon. Tálalásig félretesszük pihenni.
Rakjuk össze a salátát: A római salátát leveleire szedjük, áleöblítjük és leitatjuk a levelekről a nedvességet. hozzáadjuk a salátaöntetet, rátesszük a felszeletelt csirkemellet, hozzáadjuk a fűszeres krutonnt, parmezán sajtot reszelünk a tetejére, meglocsoljuk kevés igazán jóféle olívaolajjal, végül egy kis fekete borsot törünk rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük