Szecsuán neve kínaiul négy folyót jelent, már a Ming dinasztia idején is nagyszabású építkezések folytak ezen a területen. Ételeikre a csípős íz jellemző. Előszeretettel használják a chilit a mindennapi főzések során.
Szecsuáni Tészta
Hozzávalók
- 0,5kg spagetti tészta
- 0,5kg csirke mell
- 1 fej lilahagyma
- 1db kaliforniai paprika,
- 3 gerezd fokhagyma
- 1dl olaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál méz
- Csili vagy csiliszósz ízlés szerint
Elkészítése
Főzésünket egy csomag spagetti tészta al’ dente-re való kifőzésével kezdjük. Majd a csirke mellett nagyobb kockára vágjuk hasonlóan a lila hagymához, a kaliforniai paprikához. A fokhagymát karikára vágjuk, és mindezt elkezdjük olajon pirítani. Adunk hozzá csilit vagy csiliszószt ízlés szerint, majd szójaszószt, balzsamecetet és a mézet. A csirkemell hamar elkészül és a kifőzött tésztát hozzáadjuk az ételünkhöz majd dobálva vagy fakanállal összekeverjük.
Dobálni azért szokták ezeket az ételeket, mert a dobálással nem „törik” az ételt és gyorsabban nagyobb mennyiséget lehet el vagy megkeverni. De ezt csak a gyakorlottaknak javaslom! Javaslom továbbá, hogy nagyobb edényben kezdjük meg az étel elkészítését, mert ha a tésztát hozzáadjuk akkor az nem biztos, hogy elfér.