Zurek

A zurek a Lengyelek krumplilevese. Azt is mondhatnám, hogy krumplileves gazdagon.

Zurek

Burek

Hozzávalók

    • 10dkg fej közepes vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 15 dkg húsos szalonna
    • 15dkg szál nem paprikás kolbász
    • 1 kg krumpli
    • 1 kávéskanál majoránna
    • 2 kávéskanál tárkony
    • 1 evőkanál borecet
    • 20 dkg tejföl
    • 1 evőkanál liszt

Elkészítése

A szalonnát kicsit kisütjük, majd a zsírján megpároljuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymanyomóval szétnyomott fokhagymagerezdeket. Ha megpárolódott a hagyma, akkor liszttel beszórjuk, kicsit hagyjuk pirulni, majd a vízzel felengedjük. A közepes kockákra vágott krumplit beletesszük főni. Amíg fő a krumpli, addig személyenként egy tojást keményre főzünk. Ha már félig megfőtt a krumpli, akkor hozzáadjuk a karikára szelt kolbászt, tejföllel behabarjuk, megfűszerezzük, sózzuk és a levest takarékon hagyjuk gyöngyözni. A végén kis borecettel savanyítjuk és a megpucolt tojásokat is hozzáadjuk. Húsvét táján maradék sonkával is gazdagítható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük