A zurek a Lengyelek krumplilevese. Azt is mondhatnám, hogy krumplileves gazdagon.
Zurek

Hozzávalók
- 10dkg fej közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg húsos szalonna
- 15dkg szál nem paprikás kolbász
- 1 kg krumpli
- 1 kávéskanál majoránna
- 2 kávéskanál tárkony
- 1 evőkanál borecet
- 20 dkg tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítése
A szalonnát kicsit kisütjük, majd a zsírján megpároljuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymanyomóval szétnyomott fokhagymagerezdeket. Ha megpárolódott a hagyma, akkor liszttel beszórjuk, kicsit hagyjuk pirulni, majd a vízzel felengedjük. A közepes kockákra vágott krumplit beletesszük főni. Amíg fő a krumpli, addig személyenként egy tojást keményre főzünk. Ha már félig megfőtt a krumpli, akkor hozzáadjuk a karikára szelt kolbászt, tejföllel behabarjuk, megfűszerezzük, sózzuk és a levest takarékon hagyjuk gyöngyözni. A végén kis borecettel savanyítjuk és a megpucolt tojásokat is hozzáadjuk. Húsvét táján maradék sonkával is gazdagítható.