Ki az a Szalai Attila?

Hivatalos és a Formabontó Bemutatkozás!

Kezdjük a hivatalos résszel.

Szalai Attila a nevem, 1968. január 16-án Budapesten születtem, 4,75kg súllyal és természetes úton. Egy olyan családba érkeztem, ahol édesanyám megrögzött keresztény volt édesapám meg egy sikeres sportoló és egy becsületes kommunista. Mindkét világnézetből első kézből kaptam érzelmi benyomást és lexikális tudást. A két világnézetnek köszönhetően, mindkét világban két lábbal álok a földön. Egyik oldalon a vallás, lélek, ezoterika. A másikon oldalon realista logika és baloldali szociális érzékenység. Egyszer egy karácsonyi vacsoránál el is hangzott egy csodálkozó kérdés a két szülő irányába: „Ti hol jöttetek össze?”. Apu válaszolt a tőle megszokott kitérően huncut módon: „Egy bálban!”

A dédnagymamámnál kellett volna kezdeni

Aki még az első világháború előtt a fiú testvérével kimentek Franciaországba szolgálni. Egy kis idő elteltével dédinek haza kellett jönnie, mert terhes lett a nagymamámmal. Mindeközben a fiú testvére Csefkó József, Franciaországból nem jött haza, hanem elment Spanyolországba és ott telepedett le. Orvos lett és Barcelonában kezdett praktizálni, de a család magyarországi tagjaival közben teljes megszakadt a kapcsolata.

Visszatérve a dédire, hazaérkezve terhesen valamit tenni kellett ebben a helyzetben. Sikerült a mostoha dédapámmal gyorsan összeházasodnia, hogy ne maradjon szégyenben. Az akkori világban ez nem volt annyira „vicces”! Telt múlt az idő, megszületett a nagymamám, kislány, majd nagylány és később asszony lett. 1933. október 24-én megszületett Szalai János az édesapám. Róla kicsit később.

A nagy titok és a hős orvos

Valamikor a ’70 évek elején már nagyon beteg volt a dédi fényderült egy családi titokra, már ami a dédi teherbeesési körülményeit illeti. Elmondta, hogy egy afro-francia férfivel esett szerelembe. Ergo: nekem elméletileg lehetnek fekete bőrű unokáim.

De ne feledkezzünk meg a spanyol családi ágról sem. Valamikor a 90’ évek közepén egy este csöngetnek. Az ajtót kinyitva egy fura vékonydongájú szakállas fiatalember, és mint később megtudtuk, egy tolmács hölgy állt. A  spanyol tolmács elkezdte mondani, hogy Ő Csefkó József leszármazottja és hogy mi rokonok vagyunk. Tátva maradt szánk a csodálkozástól. Beinvitáltuk és elkezdődött a családi kapcsolat felvétele és erősítése, ami a mai napig megmaradt. Csefkó Józsefről még annyit, hogy börtönbe is vettette a Franco diktatúra. Bűne annyi volt, hogy Spanyol polgárháborúban orvosként válogatás nélkül gyógyította a köztársasági és a nacionalista sebesült katonákat egyaránt.

Édesapám

Szalai Jánost azt hiszem, nem kell bemutatni. Egy szegénysorból felnevelkedett gyerek, aki úgy érezte, hogy a kommunizmusnak köszönheti azt a lehetőséget, amit az úszáson keresztül sikerült kiaknáznia és kitörni a szegénységből.  Úszóbajnok lett! A Fejér megyei szülőfalujában, Ercsiben ez igen nagydolognak számított az 50’, 60’ években. Ercsiben sokan, nemes egyszerűséggel bajnoknak szólították. Sokan a mai napig félreértették a másik becenevét, a „Hordó-t”. Nem a későbbi felnőtt sörpocakja miatt kapta gyerekkorában ezt a becenevet. Apunak volt egy adottsága. Az átlagosnál és a testéhez képest is nagyobb volt a szíve és a tüdeje. Így, amikor lementek a Dunára úszni, fürdeni, apu nem válláig merült el a vízben, hanem csak a mellmagasságig. Úgy úszott a vízen, mint a boroshordó. Innen a becenév! Mivel sokat gyerekeskedtem Ercsiben a mamámnál, ott úgy szólítottak, hogy „Kishordó”. Sőt a mai napig, főleg az idősebbek szólítanak így. Édesapám több ezer embert tanított meg úszni, tanítványai nagyon szerették. Ennek köszönhetően a százhalombattai uszoda az Ő nevét viseli.

Édesanyámról

Édesanyámat azért édesapám után mutatom be, mert apu már nem él.  Édesanyám fodrásztanuló volt Ercsiben és ott ismerkedtek meg és szerettek egymásba. Hamar, 1963. 08. 23-án megszületett testvérbátyám Szalay János Tibor. Igen! Nem tévedés! Őt „Y” anyakönyvezték.

Ercsiben laktak, majd az épülő olajfinomítóban kaptak munkát mind a ketten és az épülő százhalombattai lakótelepre költöztek. Több helyen laktak, de véglegesen az M4 épületben (Hága László utca 11.) kaptak lakást. Én már oda születtem. Régi Battaiaknak nem újdonság, de az újabbaknak elárulom, hogy olyan kevés épület volt, hogy még utcanevek sem voltak, csak betűvel meg számmal jelölték az épületeket. A., B., C., D., Kockák, stb. A Damjanich utca déli oldalán is csak kukoricaföld volt, illetve ahol most a CBA épülete van, ott volt az OTI, az SZTK elődje. Mentő és tűzoltóállomás, gyógyszertár, KÖJÁL (ANTSZ) iroda, egy könyv és egy virágbolt.

Édesanyám családja is érdekes.

Nagyapám Fülöp Ferenc ősei, a Fülöpök, nevüket a menekülő francia hugenottáknak köszönhetik, akiknek a francia forradalom elől menekülő egy csoportját a magyar katolikusok vették pártfogásukba. A Philip (Fülöp) keresztnévből, amit a franciák a vezetéknév elé írnak, így lett nagyapámnak ez a magyar vezetékneve.

Szóval nagyapám a 20’ években kitűnőre végzett az erdészeti főiskolán. Erdész és erdőmérnök lett. Leányfalu lett az állomáshelye. Leányfalú és környéke mindig is királyi főerdő, illetve később állami tulajdonú erdő lett. Ma közismertnevén „Kádárvilla” volt a mindenkori erdész lakhelye. Megismerte nagymamámat, aki egy gyönyörű hosszú feketehajó szerb lány volt, Minárovics Margit néven. Három lányuk született. A családi trió középső tagjaként 1943. július 3-án született meg édesanyám Fülöp Margit Emma néven. Nővére Zsuzsanna és húga Marika, aki sajnos down kórral született és halt meg 41 évesen.

Drága édesanyám, ahogy idősödött egyre többet foglalkozott a vallással. A lakás is e szerint volt berendezve. Nagyszoba volt apu rezidenciája. Lenin és Marx összes művei, mellette néhány Kádár János, Acél György könyvek és később egy Horn Gyula könyv, Cölöpök címmel.

Anyu szobájában feszület a falon, Biblia és Révai Lexikonok a polcokon. A mindennapi konfliktusok szinte prognosztizálhatóak voltak. Szerették egymás, de mindennapokban állandó viták közepette nőttünk fel.

Testvérem

Visszatérve testvérbátyámra, Ő 14 évesen a szakács szakmát választotta. 23 évesen már séf volt a Gellért Hotelben, ami a szakácsszakmában és ilyen minőségű hotelben egyedülálló. Létrehozták és üzemeltették a Club Európa Éttermet.  Jelenleg egy biztosítónál végzi kitűnő munkáját.

Gyerekként sokat fociztunk, fára másztunk, tengóztunk, csatáztunk, bungit építettünk. Telefon is csak lépcsőházanként egy volt. TV csatorna is csak egy volt, és hétfőnként nem volt adás. A tököli reptérről le és felszálló vadászgépek pilótáinak beszélgetését néha befogta a televíziónk és azt hallgattuk percekig. A nyári szünidőben, délben megszólaltak a DHV (erőmű) szirénái. Mindenki letette a kardját, pajzsát, homokozó készletét, hazament megmosakodott, elővette a fekete vagy a zöld ebédjegyét és elindult a Százhalom Étterem (E-batta) menzájára, ahol Markgrúber Béla bácsi és a klumpában csoszogó „Janika”, hozta ki az ételeket. Lakótelepi élet apró finomságai.

Most következem én

Mint mindenki, így én is az I. Számú Általános Iskolában kezdtem meg iskolai tanulmányaimat. Mi tagadás rossz, de szerethető gyerek voltam. Ezt misem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy volt napközis tanárom Kántor Marika néni egy városi kitüntetést csak tőlem volt hajlandó átvenni. Azzal indokolta, hogy én voltam a kedvenc tanítványa. Ezen én csodálkoztam a legjobban!

Általános iskola után A Gödöllő Agráregyetemhez tartozó Bercsényi Miklós Élelmiszeripari iskolában végeztem el a húsipari szakmunkás (hentes) iskolát. Majd tíz év kihagyás után szinte folyamatosan iskolapadban ültem. Több tanfolyam, szakma, érettségi és két felsőfokú végzettség, amiből az egyiket Óbudai Egyetem – Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai karon végeztem el.

Kezdeti lépések a felnőtté válás útján

Első munkahelyem a Benta-Völgye MGTSZ vágóhídja volt, majd innen kerültem be a GELLÉRT-HOTEL konyhájára, amit csak a 18 hónap katonaság szakított meg. Club Európa Étteremben folytattam és bővítettem a vendéglátó ipari tevékenységemet és ismereteimet, majd innen kerültem oda, ahol a mai napig dolgozom, a SZAMURÁJ 07 Vagyonvédelmi KFT-hez.
Sport mindig is központi szerepet játszott az életemben. Négy éves korom óta sportolok, amit csak a katonaság és a gyerekek születése szakított meg: 10 év úszás 8 év társastánc 6 év Break Dance (1986 Magyar bajnoki cím), 4 év Kick-Boksz, 12 év Jakab Önvédelem, 6 év kerékpár, jelenleg négy éve boksz és Thai Boksz.

Családalapítás

1997 nősültem, két gyermek született Szalai Dániel Attila (2000) és Szalai Ádám János. (2005) 12 év után elváltam. Dániel jelenleg egyetemre jár. Ádám pedig szakács technikumba jár.

Jelenlegi életem

Nagy részét a munkám és az embereken való segítés tölti ki.
Társadalmi tisztségeim:
– 1998 óta Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő testületének tagja. Jelenleg Sport és Közrendi Tanácsnok, három bizottság tagja, ez egyiknek alelnöke.
– Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Pest Megyei szervezet elnöke és az Országos szervezet alelnöke.
– Százhalombatta Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének titkára.
– Emberek az Emberekért egyesület alapítója és elnöke.

Kérdésed van?

Elérhető vagyok az alábbi email címen:
szalaikepviselo@freemail.hu

Messengeren keresztül, is tudsz üzenni, ha beköveted a Facebook oldalamat.